Ludo van Dijken Architect

Ludo van Dijken richt zich met name op woningbouw en kleinschalige gebouwen met een publieke functie (utiliteitsgebouwen). Bij het maken van een ontwerp spelen allerlei aspecten een bepalende rol: functie, programma, omgeving, installaties en bouwkosten. Ludo van Dijken Architect zorgt ervoor dat al deze elementen op de juiste manier samenvallen in een passend ontwerp. Aanvullend hierop verzorgt het bureau de omgevingsvergunning. In dat geval maakt Ludo van Dijken Architect de benodigde bouwkundige tekeningen en regelt de vereiste indieningsdocumenten voor de aanvraag. Met het ingaan van de Omgevingswet is er een 'Commissie van ruimtelijke kwaliteit' die het bouwplan dan toetst.

Na de ontwerpfase blijft het belangrijk om de regie te behouden. Daarom biedt dit architectenbureau bouwkundige begeleiding aan namens opdrachtgevers. Hiervoor wordt contact onderhouden met de eindverantwoordelijke bouwer die het werk uitvoert. Door de bouw te blijven volgen, kan het bouwproces – waar nodig – worden aangescherpt. Op die manier blijft er grip op de werkzaamheden en het budget.

Voor Ludo van Dijken Architect is ieder project uniek. Het doel is om samen naar een gebouw toe te werken waar de gebruiker zich thuis voelt. Het mag een plek worden die blijft verrassen en passend is in de omgeving.

Visie

Architectuur is dienend, aan mens en omgeving. Bij iedere ontwerpopgave staan de wensen van de opdrachtgever en de gebruiker centraal. De juiste inpassing op de plek is essentieel. De bestaande omgeving, zoals reeds aanwezige gebouwen en natuur, wordt daarbij gerespecteerd.

Naast een dienende functie heeft architectuur een creatieve en expressieve component. Het is belangrijk dat de vormgeving van een gebouw passend is bij de gewenste identiteit en uitstraling. Hierbij komen de expressieve (kunstenaars)vaardigheden van een architect van pas.

Er zijn allerlei aanvullende (maatschappelijke) thema’s te benoemen die een rol spelen bij het tot stand komen van een ontwerp. Door hier rekening mee te houden, wordt het ontwerp vertaald naar een toegankelijk gebouw waar mensen prettig en veilig kunnen verblijven.

Inspelen op klimaatverandering
Ludo van Dijken Architect speelt in op klimaatverandering. Dat houdt in dat verdere opwarming van de aarde zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Dat doet het bureau door materialen toe te passen met weinig CO2-uitstoot, zoals circulaire bouwmaterialen.

Circulariteit
Circulariteit is nodig om duurzaam te kunnen bouwen en de impact op het milieu te beperken. Ludo van Dijken Architect hecht een grote waarde aan het hergebruiken van grondstoffen en gaat bewust om met energie en materialen. Circulariteit is enerzijds mogelijk door biobased materialen toe te passen en anderzijds door gebruik te maken van flexibele plattegronden.

Onderhoud en toekomstig gebruik
Bij de keuzes voor het materiaal speelt het onderhoud een rol. Er wordt daarom gekozen voor onderhoudsarme materialen. Inspelen op veranderend gebruik in de toekomst is in veel gevallen mogelijk. Vrij indeelbare plattegronden of demontabel bouwen kan een oplossing zijn om een gebouw flexibel van aard te maken. Dat biedt het voordeel dat plattegronden of gevels na verloop van tijd makkelijk aan te passen zijn aan een andere functie.

Toevoegen van groen en water
Doordat het klimaat opwarmt, is het belangrijk om rekening te houden met de hogere temperaturen. Ruimte maken voor groen en water, in en rondom het gebouw, biedt dan meerdere voordelen. Hittestress en wateroverlast worden gereduceerd (klimaatadaptatie). Bovendien dragen groen en water bij aan een prettige verblijfsplek.

Natuurinclusiviteit
De natuur vormt een integraal onderdeel van het ontwerp. Naast het bieden van onderdak aan de mens, kan het gebouw een plek bieden voor flora en fauna. Dat is bijvoorbeeld mogelijk in de vorm van geïntegreerde nestkasten in de gevel en/of het dak. Door groen toe te voegen aan een dak of gevel, ontstaat meer ruimte voor de natuur.

Passiefhuis-principe
Om water- en energieverbruik te beperken, wordt waar mogelijk het passiefhuis-principe toegepast. Dat betekent dat een gebouw kan opwarmen en afkoelen op een natuurlijke manier; met zo min mogelijk energieverbruik. Een passiefhuis-principe kan worden bereikt als het ontwerp optimaal is afgestemd op de bewegingen van de zon. Aandachtspunten voor een passend ontwerp zijn de juiste positionering van vensters en de juiste zonwering voor schaduwwerking en koeling. Dat kunnen ook overhangende gedeeltes van een gebouw zijn (overstekken). Uiteraard horen de gebouwen tochtdicht en goed geïsoleerd te zijn. De energie die wel nodig is, wordt duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of via een warmtenet.

Opgaven

De werkzaamheden van Ludo van Dijken Architect strekken zich van het ontwerp tot en met de bouwaanvraag en het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Ludo van Dijken werkt samen met adviseurs en specialisten op het gebied van constructie en bouwfysica. Tijdens de bouw is directievoering mogelijk: het coördineren van de samenwerking en besluitvorming tussen de betrokken adviseurs. Ludo van Dijken Architect houdt dan toezicht op het bouwproces: de fysieke bouw tot en met de oplevering.

Om grip te houden op het bouwproces zelf, kunt u bij dit architectenbureau na de ontwerpfase terecht voor bouwkundige begeleiding. Ludo van Dijken Architect houdt dan toezicht op de juiste uitvoering, de afgesproken kwaliteit, het budget en het afgesproken tijdsbestek.

Werkwijze

Het begint met een gesprek en met goed luisteren. Wat zijn de wensen en mogelijkheden? Om tot een samenhangend ontwerp te komen, komen talloze ontwerpaspecten aan de orde, waaronder locatie, programma van eisen, budget, materialen en constructie. Alle elementen worden door Ludo van Dijken Architect samengebracht en vertaald naar een ontwerp.

Om het plan haalbaar te maken, komen er verschillende randvoorwaarden aan bod, zoals het bestemmingsplan, regelgeving (bouwbesluit) en beeldkwaliteitsvoorwaarden (beeld-kwaliteitsplan). Uiteraard is de locatie een wezenlijk onderdeel. Hoe zit het met de bezonning op een plek, met de omringende bebouwing, met zichtlijnen of de historische context? Alle deze randvoorwaarden worden in kaart gebracht en betrokken bij de uitvoering van het ontwerp.

Fasen bij het ontwerpproces
Het traject kent verschillende fasen: de kennismaking, de voorbereiding, het maken van een ontwerp, de aanbesteding en de uitvoering. Wanneer gekozen wordt voor bouwbegeleiding, is er ook sprake van een nazorgtraject.

Tijdens de kenningsmakingsfase gaat Ludo van Dijken Architect samen met de opdrachtgever in gesprek over de wensen, ambities, de mogelijkheden en het budget. Op basis van deze informatie werkt de architect een passend programma van eisen uit (voorbereiding).

Het programma van eisen wordt vervolgens vertaald naar een ontwerp (ontwerpfase). Dit ontwerp wordt daarbij afgestemd op het beschikbare budget. U kunt ervoor kiezen om het ontwerp gefaseerd te laten maken. De ontwerpfase wordt dan opgesplitst in een schetsontwerp, voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp. Tijdens het ontwerpproces worden meerdere varianten onderzocht voor bijvoorbeeld de situatie, plattegronden en gevels.

Met het definitieve ontwerp wordt de aanvraag gedaan voor de omgevingsvergunning. Daar hoort ook bij dat er berekeningen worden verzorgd voor de daglichttoetreding, ventilatie en constructie.

Nadat er een vergunning is verleend om het ontwerp uit te voeren, wordt de juiste aannemer geselecteerd (aanbestedingsfase). Op basis van het bestek/technische omschrijving en de (bestek) tekeningen kan een aannemer een prijs maken. Tijdens dat proces kan Ludo van Dijken Architect begeleiding bieden.

Als er een aannemer is gekozen, dan kan de bouw beginnen (uitvoeringsfase). Tijdens de bouw tot en met de oplevering is directievoering van de architect aan te bevelen. Dat biedt meerdere voordelen. Enerzijds biedt het de mogelijkheid om de bouwkosten te bewaken. Wordt er gebouwd voor de prijs waarop het gebouw is begroot? Met behulp van directievoering wordt bovendien de bouwkwaliteit gewaarborgd. Worden afspraken nagekomen volgens de aanbestedingsstukken? Het uitgangspunt is om samen tot een gebouw te komen dat voldoet aan alle wensen. Het resultaat mag bijzonder zijn en tot de verbeelding spreken.

Over Ludo

Voor de oprichting van zijn architectenbureau heeft Ludo van Dijken bij meerdere architectenbureaus gewerkt. Daar heeft hij ervaring opgedaan met woningbouw (particulier en projectmatig), kantoren, scholenbouw, herbestemmingsopgaven en stedenbouwkundige opgaven, waaronder een ontwerp voor een toekomstbestendige, duurzame woonwijk.

Naast zijn werkzaamheden als zelfstandig architect is Ludo docent bij de Hanzehogeschool. Hij geeft ontwerpvakken en begeleidt de studenten bij de volgende aspecten: analyse van de locatie, functieonderzoek, programma van eisen/ ontwerpuitgangspunten opstellen, materialenstudie, installaties, bouwtechniek en uitwerking van details. Het maken van variantenstudies is een wezenlijk onderdeel om tot goede oplossingen te komen. Studenten ontwikkelen ontwerpvaardigheden en ze maken zich het iteratieve ontwerpproces eigen (ontwerpen, terugblikken, verfijnen en verbeteren).

Zelf is Ludo opgeleid als architect (Bouwkunde-architectuur en Academie van Bouwkunst) en autonoom beeldend kunstenaar (Kunstacademie). De kunst en de architectuur vormen een unieke combinatie. Dat biedt Ludo de mogelijkheid om alle verschillende aspecten rondom een bouwontwerp samen te brengen: het doel, de bruikbaarheid, de expressieve kant en ambacht. Met al deze kenmerken komt een bruikbaar en degelijk ontwerp tot stand, voor een gebouw met een passende uitstraling en identiteit.

Juiste maatverhoudingen, gebruik van daglicht en de keuze voor geschikte materialen zorgen voor een optimale ruimtebeleving. Het gebouw staat niet op zichzelf, maar gaat een interactie aan met de omgeving.

Inspiratie
Ludo heeft een fascinatie voor vormgeving en kunst. Vooral op het snijvlak van deze disciplines voelt hij zich thuis. Zijn jeugd stond vooral in het teken van tekenen, experimenteren en het spelen met materialen. Deze interesse werd op jonge leeftijd aangewakkerd.

Ludo groeide op in Winsum. Hij woonde aan de rand van het dorp, met een weids uitzicht over de weilanden richting Baflo. Zijn liefde voor het vrije, open landschap is altijd gebleven. Een andere inspiratiebron vormde een buurman die een kleine Saabgarage aan huis had. Ludo raakte gegrepen door deze karaktervolle auto’s en de techniek.

Om iets nieuws te maken, sleutelde Ludo zelf ook van alles uit en aan elkaar. Zo veranderde hij samen met een vriend een kapotte wasmachine in een ‘robot met rolschaatsen’. Het leverde hem toen in de straat de bijnaam 'uitvinder' op.

Met tekenen, experimenteren en tot nieuwe oplossingen komen is Ludo nooit gestopt. Hoewel hij aanvankelijk graag auto-vormgever wilde worden, verschoof zijn interesse steeds meer richting de kunst en architectuur.

https://www.instagram.com/ludo_van_dijken/

Zijn middelbareschooltijd bracht Ludo door in Hoogeveen. Bij het vak handenarbeid maakte hij kennis met het werk van Constantin Brâncuși. Wat hem vooral aansprak was dat deze beeldhouwer de essentie van een karakter zeer goed wist te treffen. Ludo bleef tekenen en volgde schilderles bij Leo van Dam. Hij was bassist in een bluescombo en later in een band; beide onder begeleiding van Ed Wennink. Als bassist was Ludo verantwoordelijk voor structuur, ondersteuning, ritme en klank. Hij vormde een schakel tussen de instrumenten, afgestemd op het geheel. Een persoonlijk hoogtepunt was een geslaagd bandoptreden in het voorprogramma van Cesar Zuiderwijk tijdens de opening van het vernieuwde Alfa-college. De uitbreiding voor het schoolgebouw werd ontworpen door Klein Architecten.

Als bassist ben je dienend aan de band. Als architect dien je de omgeving. Je bent een verbinder met oog voor de uiteenlopende belangen van alle betrokken partijen.

Later zou het Alfa-college worden gerenoveerd met hergebruikte materialen (circulair revitaliseren) door 'de architecten van Team⁴' (voorheen: Team 4 Architecten). Een opmerkelijk feit is dat Ludo bij Klein Architecten én Team 4 Architecten heeft gewerkt (bij Team 4 Architecten voornamelijk in samenwerking met architect Klaas Paul de Boer).

Als architect gaat Ludo graag het experiment aan, ondersteund door de theoretische en praktische kennis die hij tijdens zijn opleidingen heeft opgedaan. En waar nodig ook met de hulp van vakgenoten en specialisten. Het liefst ontwerpt hij interessante ruimtelijke gebouwen, waarbij de materiaalkeuzes zorgvuldig worden afgewogen. Hij kiest voor creatieve oplossingen door verschillende onderdelen te combineren en deze te verbinden tot iets nieuws.

Afstudeerproject Academie van Bouwkunst
Voor Ludo's afstudeerproject aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem vormde 'De spelende mens' (Homo Ludens) een grote inspiratiebron. Dit model beschouwde de mens als 'spelend wezen'. Op basis van deze gedachte ontwierp kunstenaar Constant Nieuwenhuys 'New Babylon': een nieuwe leefomgeving waar de mens vrij zou zijn om te gaan waar hij wilde en waar deze mens vrij was om te creëren.

Het afstudeerproject is een (fictief) ontwerp voor het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen. Het ontwerp is afgeleid van New Babylon, waarin de Homo Ludens vrij spel had. Ludo stelt de zelf gedefinieerde NEO FABER (nieuwe werker) centraal. Bij deze 'nieuwe werker' vervagen de grenzen tussen wonen, werken en recreëren.
Mentoren: Peter van Assche (extern), Annemariken Hilberink, Ralph Brodrück, Gerard van Heel (coördinator) en Paul Diederen (gecommitteerde).

https://artezarchitectuurexpo.nl/2016/ludo/index.html

Ruimte maken, ruimte laten
Op Academie Minerva verkende Ludo eigenschappen in de relatie tussen gebouw en omgeving via zijn eigen project 'Ruimte maken, ruimte laten'. Uitgangspunt was om stad en landschap meer te integreren, door meer ruimte voor het landschap te creëren.
Mentoren: Suzan Drummen, Bill Spinhoven en Hein Kockelkoren.

https://www.instagram.com/p/BujU_DTHKvl/?img_index=1

Kleurakkoorden
De onderliggende vraag van dit project is hoe je in de architectuur op een evenwichtige manier kleuren toe kunt passen. Om daar antwoord op te krijgen, is een directe relatie gezocht met de muziek. In de muziek bestaan namelijk akkoorden; een samenklank van tonen.

Het project Kleurakkoorden is het gevolg van een experiment waarbij tonen en akkoorden werden gekoppeld aan kleuren. Tijdens het proces kwam Ludo het werk van architect en kunstenaar Georges Vantongerloo tegen die rond 1920 op vergelijkbare wijze een directe verbinding maakte tussen kleuren en tonen, met voornamelijk platte vormen. Muziek en kunst/ architectuur werden hierdoor met elkaar verbonden.

Vervolgens koppelde Ludo de kleuren aan verschillende maatverhoudingen (afgeleid van de abacus van Dominicus Hans van der Laan). Net als in de muziek zijn er samenklanken (akkoorden) te maken, maar nu met gekleurde volumes. De tertiaire kleuren (groen-blauw, oranje-geel, paars-rood) zijn ook onderdeel van deze ruimtelijke kleurenladder.

Bij de toekenning van de kleuren aan de ruimtelijke objecten speelt de kwantiteit een rol. Rood, met de laagste frequentie, is bijvoorbeeld een dominante kleur. Die is daarom toegekend aan de kleinste massa: de kubus. Deze weegt bijvoorbeeld makkelijk op tegen een groter volume met een terughoudende kleur, zoals blauw.

In sommige ontwerpen van Ludo zijn kleurakkoorden expliciet terug te zien, bijvoorbeeld bij het project 'Nieuwbouwwoning Boerakker'. De kleuren van de woning zijn afgeleid uit het landschap (zand en water) en zodanig gekozen dat ze een goed samenspel vormen. Verder zijn er materialen zoals gebrand hout en golfplaten toegepast, verwijzend naar de omgeploegde akkers en boerenschuren. De kleur zandgeel werd toegepast voor de kozijnen. Voor de voordeur is groenblauw voorgesteld. De kleur paarsrood komt terug in de boom voor het huis. De kleuren en materialen uit het omringende landschap galmen op die manier als het ware na in de woning. Het gebouw en de omgeving reageren op die manier op elkaar en ze vullen elkaar aan. Ze versterken elkaar.

Algemene voorwaarden

De werkzaamheden van Ludo van Dijken Architect worden voor particuliere opdrachtgevers uitgevoerd onder de CR2013-regeling. Voor zakelijke opdrachtgevers is de DNR2011 van toepassing op de geleverde diensten.

https://bna.nl/documenten/consumentenregeling-2013

https://bna.nl/documenten/dnr-2011-rechtsverhouding-opdrachtgever

Ludo van Dijken Architect gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Deze worden niet langer bewaard dan noodzakelijk.

Zoeken in de website

Gevonden: